Home Contact

Uiterlijk van Piet Uiterlijk van Piet

Het Sinterklaasfeest staat voor ons voor een gezellig familiefeest, waarbij Piet en Sint samen zorgen voor het feest. Piet is hierbij het toegankelijke karakter voor kinderen, die veel interactie zoekt. Een sprookjesfiguur, die tot de verbeelding spreekt en extra kleur krijgt door roet van de schoorsteen. Wij willen als bedrijf graag bijdragen aan een algemeen geaccepteerd beeld van Piet en een plezierige beleving voor kinderen.

Piet is zwart van het roet Piet is zwart van het roet

Wij betreuren het feit dat er veel commotie is rondom het Sinterklaasfeest. Een discussie waarbij de twee uitersten het hardst schreeuwen en daarom ook meer aandacht krijgen dan de neutrale meerderheid. Wij willen ons met beide partijen niet associëren. Het boegbeeld van de ‘voorstanders’ is de geheel zwarte Piet. We zien hoe er door een deel van hen genuanceerd, maar vooral ook door een ander deel racistisch wordt gereageerd op de vraag om juist dat aan te passen. Daarmee bevestigen zij voor ons dat die vraag gegrond is. Boegbeeld zijn van deze groep is geen optie, dat betekent dus een aanpassing van iets wat wij zelf altijd als een hele prettige ervaring hebben beleefd.

Elke traditie is aan verandering onderhevig. Piet is in de afgelopen decennia ook op een natuurlijke manier veranderd. Zo heeft Piet geen roe of ketting meer en zit de zak niet vol met stoute kinderen. En als je in de geschiedenis duikt, zijn er nog veel meer zaken veranderd. Het uiterlijk van Piet is geen vaststaand gegeven. Wellicht is onze visie nu over een aantal jaar ook weer achterhaald, maar wij staan open voor verandering.

Het beeld van hoe Piet gaat worden is voor ons wel lastig. Hoe denkt men dat de normale Piet er nu en in de toekomst uitziet?

Waar ligt de toekomst van Piet? Waar ligt de toekomst van Piet?

Zelf denken we dat oorbellen en fel rood gekleurde lippen niet passen bij het beeld van de huidige Piet en wij dragen dit dan ook niet meer. Belangrijk worden dan wel andere onderdelen van het kostuum zoals baretten, veren en kragen. Die horen voor ons juist bij het beeld van Piet en dit zijn de onderdelen die Piet tot een eigen karakter maken.

Er zijn meerdere theorieën waarom Piet zwart is. Wij hebben ervoor gekozen dat de Piet die wij neerzetten zwart is van het roet. Daarmee kan Piet dus op termijn veranderen in een karakter, dat alleen roetvegen heeft in plaats van een geheel roetzwart gelaat. Waarbij we de huidtint van de acteur daarachter niet veranderen. We hebben het bewust over ‘op termijn’. We willen niet overal een verandering afdwingen en laten de keuze vooral over aan de klant.

We vinden het belangrijk om te benoemen dat wij al jaren Piet en Sint neerzetten als gelijken. Sinterklaas spreekt nooit over ‘zijn’ Pieten en gedraagt zich ook niet op die manier. Piet helpt Sinterklaas omdat hij al wat ouder is en niet alles alleen kan. Op zijn beurt tempert Sint het soms wat jeugdige gedrag van de Pieten en staat hij ze bij met al zijn ervaring. De rol van Piet kan veel gelaagder worden neergezet dan wat men over het algemeen doet en daar zien wij juist onze kracht.

Het Sinterklaasfeest is een feest voor kinderen. Als Piet er komende jaren iets anders gaat uitzien zijn de kinderen de eerste die dit accepteren. Dit illustreert het verhaal van de schooljuf die zich voor de klas omkleed tot Sint, voor de kinderen werd zij direct de echte Sinterklaas. Wij hopen dat ook de twee uiterste groepen in deze discussie mee willen bewegen naar het midden. Zodat het feest dat wij dolgraag willen vieren blijft bestaan: een gezellig familiefeest met Piet & Sint!